Millesgården

Jag har haft tillfälle att besöka Millesgården vid ett par tillfällen på senare tid. Just nu pågår utställningen William Morris inte bara blommiga tapeter, det har varit fascinerande att studera de otroligt vackra broderierna och njuta av alla textilier. Bodde jag på en herrgård i England skulle jag absolut möblera mitt bibliotek med fåtöljer och fotpall klädda i Morris-tyg.
William Morris var gift med Jane Burden, favoritmodell till bl a Dante Gabriel Rossetti

Millesgården är så mycket mer än utställningshall, där finns en vacker skulpturpark men också kolonner från Gustav III:s operahus. "Inte har vi gafflar och inte har vi lakan - men kolonner det har Carl alltid råd att köpa", Olga Milles.
"Skapelsen", 1950-tal
Från Aganippefontänen
 Aganippe var musernas källa och den som drack ur källan fick inspiration. Nu var den torrlagd så det fanns inte mycket inspiration att hämta.

"Poseidon"
I parken finns också Annes hus, en bostad som byggdes till Anne Hedmark som under många år var verksam vid Millesgården. Inredningen gjordes av Estrid Ericson och Josef Frank skaparna av Svenskt Tenn men just nu är mycket hämtat från William Morris.

Carl Milles var gift med Olga, också konstnär. Hennes vackra målningar kan man också se på Millesgården, ett litet smakprov finns här Olga Milles Älskade blommor

Jag länkar till Off the Wall Friday, gör gärna ett besök!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du skriver en kommentar till min blogg!