Färga med Color Hue

Nu vill jag visa vad jag lärde mig på Noriko Endos kurs i Birmingham om sidenfärgning med Color Hue. I tvättstugan har jag dukat upp vad jag behöver, Color Hue, pipetter, hushållspapper, enliters Zip-plastpåsar och plasthandskar. Det viktigaste näst efter färg, kallt vatten, har jag i kranen på bänken. Detta är ett mycket "rent" sätt att färga, på kursen höll vi faktiskt till i en lokal med heltäckningsmatta och jobbade utan plasthandskar, egentligen skall inte fingrarna behöva komma i kontakt med färgbadet.

Uppdukat för färgning: Color Hue, pipetter, hushållspapper, sidenchiffong, plastpåsar och handskar

Vit sidenchiffong 50 x 17 cm
Jag skall färga sidenscraps som jag skall använda till en liten quiltad landskapstavla och börjar med en bit chiffong i storlek 50 x 17 cm. Tygbiten är helt torr men jag har tidigare tvättat den för att få bort ev. appretur. Eftersom jag är en försiktig nybörjare vill jag inte ha för starka kulörer men gärna lite färgskiftningar. Jag börjar med att hälla lite kallt vatten i en plastpåse, någon dryg deciliter är lagom.

Jag fortsätter med att tillsätta 6 droppar grönt, 3 droppar svart och 2 droppar brun i vattnet, försluter zippen och blandar runt.

Färgbad bestående av grönt, svart och brunt
Detta blir en mycket svag färgblandning men jag testar och stoppar ner chiffongremsan i färgbadet och masserar tygbiten genom plastpåsen.


Tyget bearbetas genom plasten

Tyget tar upp pigmentet och vattnet klarnar. Jag pressar upp tyget i plastpåsens övre del och kramar samtidigt ur vattnet.


Vattnet har klarnat men tyget behöver mer färg

Nytt färgbad, enbart grönt denna gång

När jag tar upp chiffongen tycker jag att den gröna färgen är alltför svag därför tillsätter jag 6 droppar grönt i samma vatten som jag tidigare har använt, blandar och doppar på nytt ner chiffongen som nu är våt.

Jag masserar tyget på nytt genom plasten tills allt grönt pigment har tagits upp och vattnet på nytt har klarnat. När jag har kramat ur allt vatten är jag nöjd och tygremsan hängs på tork.

Allt pigment har tagits upp av tyget, vattnet är klart
Grönfärgad chiffong
Färgbaden kan förvaras i glasburkar. Den som vill färga stora mängder kan naturligtvis köpa större förpackningar och blanda till färgbaden i ett tråg. Lite mer om färgen och färgning kan ni se på You Tube. Nu skall jag fortsätta färga scraps i andra nyanser!Kommentarer

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Wow, vad fint det blir. Det verkar också riktigt enkelt utan slask och blask.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du skriver en kommentar till min blogg!