Solfärgning

Nu är det verkligen rätt tid för solfärgning, det har jag aldrig prövat tidigare. På förmiddagen blandade jag Setacolor Transparent, tre olika gröna nyanser med vatten. Jag fuktade en bit vitt bomullstyg med vatten och penslade sedan på färgen. Jag hade plockat blad och några blommor som jag lade på tyget och tryckte fast dem så ordentligt jag kunde.

Klart för sol
Efter lunch hade tyget torkat, bladen plockades bort och jag hade gjort min första solfärgning! Jag tycker att rönnbladen och pionbladet (mitten) fungerade bäst. Cypressen (uppe till vänster) låg inte an ordentligt så det blev inga skarpa konturer. De små bladen ser lite obetydliga ut.

Testresultat
 Jag gjorde ytterligare en solfärgning på eftermiddagen när solen var starkare med enbart rönnblad, den tycker jag blev fin och kan tänka mig att lägga in en klase rönnbär i form av franska knutar.

Rönnblad
Testade också att manipulera tyg genom att vecka respektive snurra det målade tyget medan det fortfarande var blött, men jag tror att jag packade tyget för hårt.

Solfärgat i veck
 
 Jag hann också med att göra en Gelli Plate idag som jag skall använda när vi gör monoprints på lördag. Jag har gjort det förut på kurs för Jette Clover men nu prövade jag mig fram till ett annat recept där man tillsätter glycerin och rödsprit. Glycerin tillsätter man för att inte plattan skall torka ut och sprit för att skydda från bakterier (hoppas rödsprit duger). Receptet jag prövade fram:
 
Drygt 4 msk gelatinpulver löses upp i 1,5 dl kallt vatten. Rör i 1 dl varmt vatten och tillsätt 1/4 dl rödsprit och 1/4 dl glycerin.
Hemgjort Gelli Plate


Rödspriten blir lite "flockig" när den blandas i men det går att röra ut. Blandningen hälls i en form och ställs i kyl att stelna.

Söndagsgruppen hade helpension på Björkdala Gård förra helgen i strålande sol. Carin bjöd på champagne före middagen, bättre än så kan man knappast få! Jag sydde inte någon färgglad sommarkvilt utan en topp av gröna "fultyger" och fräscht vitt. Den visas vid senare tillfälle när den är kviltad.

Söndagsgruppen (fyra saknas på bilden)
Äppelträden står i full blom!
 

 
Jag länkar detta till Off the Wall Friday, följ länken till vackra och inspirerande arbeten. 
 

Kommentarer

 1. Hi, Vera. I really like the leaf silhouettes on fabric...lots of possibilities there!
  best, nadia

  SvaraRadera
 2. Det er et flot resultat, du har fået med solfarvning. Dejligt at se, at I har godt vejr.

  SvaraRadera
 3. Det du håller på med känns spännande tycker jag ... önskar att jag kunde nåt sånt!! Min fantasi räcker inte tillräckligt långt tror jag !! Får vi se vad det blev av Gelli Platen senare??
  Kram

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du skriver en kommentar till min blogg!