Gammal färglösning

I början av året gick jag en kurs "Dyeing to Design" för Elizabeth Barton. Vi använde oss färgpulver av märket Procion MX i Fuchsia, Lemon Yellow, Cobalt, Turquoise, Strong Orange och Better Black och gjorde en stor mängd färglösning, det var nog ca 7 dl av varje färg. Dessa lösningar har jag använt i sju månader och mellan varven förvarat dem i kylskåp. Dessutom hade jag sedan tidigare små mängder koncentrerad färgblandning (pulver blandat med vatten till en tungflytande lösning). Det var blandningar som jag förvarat i frys från åren 2011 - 2013 då jag emellanåt laborerade på egen hand utifrån olika beskrivningar.

I går beslutade jag att nu skulle färgblandningarna i frysen tömmas. Jag ville inte riskera några nya fina tyger utan tog fram gamla tygtrasor (kan inte kalla dem annat) från bl a misslyckade experiment och tryck, jag hade ju ingen aning om hur färgerna skulle reagera efter så många år. Här ser ni resultatet:


Tyget till vänster är en mix av purpur och fuchsia, jag tror att det skulle bli läckert att stencilmåla på det. I mitten är två olika blå lösningar och längst till höger min favorit. En tidigare misslyckad färgning med citrongult och blått i ränder som nu blev jätteläckert i nyanserna, dessutom är materialet fint linne. Jag kan inte säga annat än att jag blev nöjd både med att ha rensat i frysen (det är min speciella kyl/frys köpt begagnad för färger) och att ha fått vackra tyger.


Då återstod lösningarna i kylen, där finns mycket kvar förutom av det koboltblå. Jag blandade lösningarna på måfå:

 
 Det bruna, tredje från vänster, var tidigare färgat i starkt orange, nu hällde jag över koboltblå lösning för att få fram brunt och det blev en fin melering. Det blå längst till höger hade jag tidigare använt till screentryck och det behöll ett diffust mönster.
 
Jag tycker att det har varit intressant att se att färglösningarna har hållit sig så pass bra över året. Personligen tycker jag nog att varianten med en stor mängd lösning som förvaras i kyl har varit mest praktiskt. Det innebär att man kanske bara en eller två gånger per år måste hantera färgpulver och urea med andningsmask. Sodalösning blandar jag också till i stor mängd och förvarar i tillsluten plastdunk.
 
 
 

 
 
 

Kommentarer