Rapport från Festival of Quilts, Birmingham

Jag är hemma igen efter trippen till Birmingham, jag försvann inte, jag har bara inte hunnit med bloggen senaste tiden! Dagarna går så fort och kvällarna kommer tidigare och tidigare. Men nu åter till Birmingham:

Yvonne Kervinen, Östhammar
Tre hela dagar spenderade Anne och jag på festivalen, den fjärde dagen tog vi tåget in till city för att strosa omkring. Första dagen ägnade jag helt åt shopping och utställning. Yvonne Kervinen från Vallonquiltarna i Östhammar var representerad med en vackert arbetad quilt, där hon hade utgått från egenhändigt färgade tyger i grönt och blått.

Detalj av bården
Jag handlade en hel del quilttillbehör, bl a en "Micro Stich", ny rullkniv, Olfa där man trycker in handtaget för att frigöra kniven, symaskinsnålar och massor av tråd. Rullkniven är jätteskön att använda, jag glömde så lätt att trycka bort bladet på min Clover, men jag har också en annan som jag är nöjd med, en Kai Cut efter mamma.
En hel ask Madeira rayontråd och Masterpiece bomullstråd 50/2
Tyger köpte jag naturligtvis också, men inte så mycket. Någonstans måste man sätta en gräns, tyvärr, men det blev bl a ett par buntar 30-talstyger.


Dag två gick jag en heldagskurs i frihandsquiltning för Philippa Naylor. Sanningen att säga hade jag ångrat lite att jag anmälde mig, det kändes inte riktigt som min grej, men det blev mycket lyckat! Jag fick många bra tips
  • alltid 100% bomullsvadd i väggquiltar, då hänger de rakt och fint och man undviker böljande quiltar
  • alltid bomullstråd som undertråd när man quiltar (Superior Thread Masterpiece 50/2), däremot tunn 40 rayon eller polyester i övertråden
  • polyester är bättre än bomull vid hopsömnad, den är stark och töjbar
  • samma färg på under- och övertråd
  • quiltvantar är oftast i vägen när man skall plocka med nålar eller tråd, använd plastnät som finns att köpa på rulle (att använda under t ex stolsdynor, se min bild nedan)
Quiltat motiv och "antiglidnätet" för handen
Philippa tipsade också om att låta maskinen gå sakta under quiltningen, gärna glidskyddet under vänster hand och höger med ett fast grepp om tyget.
Frihandsquiltad krans
Jag köpte naturligtvis också Philippa Naylors bok "Quilting Limelight" där hon på fem bilder visar hur man fäster quilttrådar!
Senare på kvällen lyssnade Anne och jag på Marti Michell som berättade om genvägar när man skär remsor till log cabin. Jag försökte att fånga en av hennes quiltar med kameran, bilden blev inte så bra, men man ser ändå det fina blockmönstret.
Quilt: Marti Michell

Sista dagen vi var på Festival of Quilts skulle jag äntligen få gå kursen "Diamonds" för Kaffe Fassett och Brandon Marbly.

Här händer det något!

Vi var ungefär trettio deltagare och snabbt skulle vi sätta upp våra tillskurna diamanter på våra design walls. Inget tjafs med koordinerade färger här inte, inte mycket prat om ljust - mörkt - medium heller utan quiltarna skulle "dansa" på väggen, det skulle hända något. Ju mer som hände dess bättre för då la man märke till det, "Alltid finns det någon som vill köpa den"! Gå ifrån, sy något annat, och så titta på den igen med nya ögon så ser man vad som måste förbättras. Det är därför man inte skall sy klart sina quiltar, utan samla på hög! Men glöm inte att det kräver enorma utrymmen för designväggar, man måste hela tiden ha möjlighet att gå tillbaka och se för att kunna förändra.
Ofta passar något prickigt eller randigt bäst till ramen. Jag har vid något tillfälle hört att om man har svårt att hitta färger till sin quilt skall man börja med ett läckert bårdtyg och sedan leta efter tyger som överensstämmer med färgmarkeringarna i stadkanten. Men vem har sett en konstnär börja med ramen och sedan göra en tavla som passar till? Självklart gör man quilten först och sedan provar man sig fram till en lämplig bård om man gör som Kaffe Fassett. Han och Brandon Marbly gick runt och gav goda råd samt både positiv och negativ kritik.
Brandon Marbly
Jag ändrade om bland mina diamanter och lustig nog (?) fick de tyger jag tyckte sämst om mest beröm.

Mitt omarbetade förslag


Fler kursarbeten

Trött och nöjd efter kursdagen köpte jag ett signerat ex av Kaffe Fassetts senast bok "Quilts en Provence"
Kaffe Fassett framför en av quiltarna i boken "Quilts en Provence"
____________________________________________

Jag har sett att mitt bildgalleri har försvunnit på bloggen, jag skall försöka återställa det så att ni får möjlighet att njuta av allt det vackra.

Kommentarer

  1. Vilken härlig och inspirerande tripp! Tack för titten på bilderna, och jättekul att höra om Kaffe Fassett-kursen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du skriver en kommentar till min blogg!