Fortsätt till huvudinnehåll

Rapport från Festival of Quilts, Birmingham

Jag är hemma igen efter trippen till Birmingham, jag försvann inte, jag har bara inte hunnit med bloggen senaste tiden! Dagarna går så fort och kvällarna kommer tidigare och tidigare. Men nu åter till Birmingham:

Yvonne Kervinen, Östhammar
Tre hela dagar spenderade Anne och jag på festivalen, den fjärde dagen tog vi tåget in till city för att strosa omkring. Första dagen ägnade jag helt åt shopping och utställning. Yvonne Kervinen från Vallonquiltarna i Östhammar var representerad med en vackert arbetad quilt, där hon hade utgått från egenhändigt färgade tyger i grönt och blått.

Detalj av bården
Jag handlade en hel del quilttillbehör, bl a en "Micro Stich", ny rullkniv, Olfa där man trycker in handtaget för att frigöra kniven, symaskinsnålar och massor av tråd. Rullkniven är jätteskön att använda, jag glömde så lätt att trycka bort bladet på min Clover, men jag har också en annan som jag är nöjd med, en Kai Cut efter mamma.
En hel ask Madeira rayontråd och Masterpiece bomullstråd 50/2
Tyger köpte jag naturligtvis också, men inte så mycket. Någonstans måste man sätta en gräns, tyvärr, men det blev bl a ett par buntar 30-talstyger.


Dag två gick jag en heldagskurs i frihandsquiltning för Philippa Naylor. Sanningen att säga hade jag ångrat lite att jag anmälde mig, det kändes inte riktigt som min grej, men det blev mycket lyckat! Jag fick många bra tips
  • alltid 100% bomullsvadd i väggquiltar, då hänger de rakt och fint och man undviker böljande quiltar
  • alltid bomullstråd som undertråd när man quiltar (Superior Thread Masterpiece 50/2), däremot tunn 40 rayon eller polyester i övertråden
  • polyester är bättre än bomull vid hopsömnad, den är stark och töjbar
  • samma färg på under- och övertråd
  • quiltvantar är oftast i vägen när man skall plocka med nålar eller tråd, använd plastnät som finns att köpa på rulle (att använda under t ex stolsdynor, se min bild nedan)
Quiltat motiv och "antiglidnätet" för handen
Philippa tipsade också om att låta maskinen gå sakta under quiltningen, gärna glidskyddet under vänster hand och höger med ett fast grepp om tyget.
Frihandsquiltad krans
Jag köpte naturligtvis också Philippa Naylors bok "Quilting Limelight" där hon på fem bilder visar hur man fäster quilttrådar!
Senare på kvällen lyssnade Anne och jag på Marti Michell som berättade om genvägar när man skär remsor till log cabin. Jag försökte att fånga en av hennes quiltar med kameran, bilden blev inte så bra, men man ser ändå det fina blockmönstret.
Quilt: Marti Michell

Sista dagen vi var på Festival of Quilts skulle jag äntligen få gå kursen "Diamonds" för Kaffe Fassett och Brandon Marbly.

Här händer det något!

Vi var ungefär trettio deltagare och snabbt skulle vi sätta upp våra tillskurna diamanter på våra design walls. Inget tjafs med koordinerade färger här inte, inte mycket prat om ljust - mörkt - medium heller utan quiltarna skulle "dansa" på väggen, det skulle hända något. Ju mer som hände dess bättre för då la man märke till det, "Alltid finns det någon som vill köpa den"! Gå ifrån, sy något annat, och så titta på den igen med nya ögon så ser man vad som måste förbättras. Det är därför man inte skall sy klart sina quiltar, utan samla på hög! Men glöm inte att det kräver enorma utrymmen för designväggar, man måste hela tiden ha möjlighet att gå tillbaka och se för att kunna förändra.
Ofta passar något prickigt eller randigt bäst till ramen. Jag har vid något tillfälle hört att om man har svårt att hitta färger till sin quilt skall man börja med ett läckert bårdtyg och sedan leta efter tyger som överensstämmer med färgmarkeringarna i stadkanten. Men vem har sett en konstnär börja med ramen och sedan göra en tavla som passar till? Självklart gör man quilten först och sedan provar man sig fram till en lämplig bård om man gör som Kaffe Fassett. Han och Brandon Marbly gick runt och gav goda råd samt både positiv och negativ kritik.
Brandon Marbly
Jag ändrade om bland mina diamanter och lustig nog (?) fick de tyger jag tyckte sämst om mest beröm.

Mitt omarbetade förslag


Fler kursarbeten





Trött och nöjd efter kursdagen köpte jag ett signerat ex av Kaffe Fassetts senast bok "Quilts en Provence"
Kaffe Fassett framför en av quiltarna i boken "Quilts en Provence"
____________________________________________

Jag har sett att mitt bildgalleri har försvunnit på bloggen, jag skall försöka återställa det så att ni får möjlighet att njuta av allt det vackra.

Kommentarer

  1. Vilken härlig och inspirerande tripp! Tack för titten på bilderna, och jättekul att höra om Kaffe Fassett-kursen!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du skriver en kommentar till min blogg!

Populära inlägg i den här bloggen

Gör ett besök!

Jag har lagt upp ett ny hemsida  Veriquilt.com gör gärna ett besök! Det är ingen blogg men jag kommer att hålla den uppdaterad med lite bilder av vad jag gjort.

Nu har hösten stormat in

Som ni märker så har jag bytt layout på min blogg och det märkliga var att under arbetet fann jag en massa kommentarer till mina inlägg, kommentarer som jag aldrig hade sett. Det var ju både snopet och glädjande, snopet eftersom jag aldrig har svarat på frågor som ställts. Jag skall försöka att gå igenom inläggen och se om jag kan svara på några inlägg. Jag har skickat in en liten kvilt till SAQAs (Studio Art Quilt Associates) Trunk Show som kommer att pågå under två år. Inspiration till kvilten fick jag när jag deltog i facebookgruppen Dogma-boderier. Jag har sytt den i tre lager med hemvävt linnetyg som bakgrund, applicerat smala tunna remsor av tidningspapper för hand som jag sedan bestrukit med Matte Medium för hållbarheten. Handbroderat olika sorters stygn med handfärgad silketråd. Jag såg faktiskt att SAQA hade ett foto på kvilten i ett av sina veckobrev.  SAQA Trunk Show Min utställning GLÄDJE  går nu in på sin sista vecka. Jag har sett positiva inlägg och jag har också sålt så

När naturen härmar konsten

 Jag har fortsatt att testa min skärmaskin Cameo 4, den har många möjligheter. Det jag i första hand vill lära mig är att omvandla ett foto till en bild som går att skära som en schablon eller i tyg. Jag tog fram en bild på barnbarnen och lyckades skära ut men behöver göra lite finjusteringar.  Men det mesta av min tid upptas av att sy på ett nytt projekt av gula och gröna bitar som jag har liggande i mina lådor, helt improviserat. Kvilten kommer att mäta ungefär 50 cm x 70 cm färdig och skall kviltas med täta lodräta linjer, tändstickskviltning. En lustig sak inträffade häromdagen, jag satt ute och såg ett litet grått kryp på armstödet. Eftersom mobilen fanns inom räckhåll och jag inte såg vad det var för kryp tog jag fram mobilen och knäppte ett kort. Fantastiska färger och mönster! Jag hade aldrig sett krypet så jag tog fram appen iNaturalist och såg att det var en bärfis, en pytteliten nymf. Men i kamerans album såg jag också en bild av den kvilt jag har påbörjat och det blev ett m