Fortsätt till huvudinnehåll

Solfärgning

Nu är det verkligen rätt tid för solfärgning, det har jag aldrig prövat tidigare. På förmiddagen blandade jag Setacolor Transparent, tre olika gröna nyanser med vatten. Jag fuktade en bit vitt bomullstyg med vatten och penslade sedan på färgen. Jag hade plockat blad och några blommor som jag lade på tyget och tryckte fast dem så ordentligt jag kunde.

Klart för sol
Efter lunch hade tyget torkat, bladen plockades bort och jag hade gjort min första solfärgning! Jag tycker att rönnbladen och pionbladet (mitten) fungerade bäst. Cypressen (uppe till vänster) låg inte an ordentligt så det blev inga skarpa konturer. De små bladen ser lite obetydliga ut.

Testresultat
 Jag gjorde ytterligare en solfärgning på eftermiddagen när solen var starkare med enbart rönnblad, den tycker jag blev fin och kan tänka mig att lägga in en klase rönnbär i form av franska knutar.

Rönnblad
Testade också att manipulera tyg genom att vecka respektive snurra det målade tyget medan det fortfarande var blött, men jag tror att jag packade tyget för hårt.

Solfärgat i veck
 
 Jag hann också med att göra en Gelli Plate idag som jag skall använda när vi gör monoprints på lördag. Jag har gjort det förut på kurs för Jette Clover men nu prövade jag mig fram till ett annat recept där man tillsätter glycerin och rödsprit. Glycerin tillsätter man för att inte plattan skall torka ut och sprit för att skydda från bakterier (hoppas rödsprit duger). Receptet jag prövade fram:
 
Drygt 4 msk gelatinpulver löses upp i 1,5 dl kallt vatten. Rör i 1 dl varmt vatten och tillsätt 1/4 dl rödsprit och 1/4 dl glycerin.
Hemgjort Gelli Plate


Rödspriten blir lite "flockig" när den blandas i men det går att röra ut. Blandningen hälls i en form och ställs i kyl att stelna.

Söndagsgruppen hade helpension på Björkdala Gård förra helgen i strålande sol. Carin bjöd på champagne före middagen, bättre än så kan man knappast få! Jag sydde inte någon färgglad sommarkvilt utan en topp av gröna "fultyger" och fräscht vitt. Den visas vid senare tillfälle när den är kviltad.

Söndagsgruppen (fyra saknas på bilden)
Äppelträden står i full blom!
 

 
Jag länkar detta till Off the Wall Friday, följ länken till vackra och inspirerande arbeten. 
 

Kommentarer

 1. Hi, Vera. I really like the leaf silhouettes on fabric...lots of possibilities there!
  best, nadia

  SvaraRadera
 2. Det er et flot resultat, du har fået med solfarvning. Dejligt at se, at I har godt vejr.

  SvaraRadera
 3. Det du håller på med känns spännande tycker jag ... önskar att jag kunde nåt sånt!! Min fantasi räcker inte tillräckligt långt tror jag !! Får vi se vad det blev av Gelli Platen senare??
  Kram

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag blir glad om du skriver en kommentar till min blogg!

Populära inlägg i den här bloggen

Gör ett besök!

Jag har lagt upp ett ny hemsida  Veriquilt.com gör gärna ett besök! Det är ingen blogg men jag kommer att hålla den uppdaterad med lite bilder av vad jag gjort.

Nu har hösten stormat in

Som ni märker så har jag bytt layout på min blogg och det märkliga var att under arbetet fann jag en massa kommentarer till mina inlägg, kommentarer som jag aldrig hade sett. Det var ju både snopet och glädjande, snopet eftersom jag aldrig har svarat på frågor som ställts. Jag skall försöka att gå igenom inläggen och se om jag kan svara på några inlägg. Jag har skickat in en liten kvilt till SAQAs (Studio Art Quilt Associates) Trunk Show som kommer att pågå under två år. Inspiration till kvilten fick jag när jag deltog i facebookgruppen Dogma-boderier. Jag har sytt den i tre lager med hemvävt linnetyg som bakgrund, applicerat smala tunna remsor av tidningspapper för hand som jag sedan bestrukit med Matte Medium för hållbarheten. Handbroderat olika sorters stygn med handfärgad silketråd. Jag såg faktiskt att SAQA hade ett foto på kvilten i ett av sina veckobrev.  SAQA Trunk Show Min utställning GLÄDJE  går nu in på sin sista vecka. Jag har sett positiva inlägg och jag har också sålt så

När naturen härmar konsten

 Jag har fortsatt att testa min skärmaskin Cameo 4, den har många möjligheter. Det jag i första hand vill lära mig är att omvandla ett foto till en bild som går att skära som en schablon eller i tyg. Jag tog fram en bild på barnbarnen och lyckades skära ut men behöver göra lite finjusteringar.  Men det mesta av min tid upptas av att sy på ett nytt projekt av gula och gröna bitar som jag har liggande i mina lådor, helt improviserat. Kvilten kommer att mäta ungefär 50 cm x 70 cm färdig och skall kviltas med täta lodräta linjer, tändstickskviltning. En lustig sak inträffade häromdagen, jag satt ute och såg ett litet grått kryp på armstödet. Eftersom mobilen fanns inom räckhåll och jag inte såg vad det var för kryp tog jag fram mobilen och knäppte ett kort. Fantastiska färger och mönster! Jag hade aldrig sett krypet så jag tog fram appen iNaturalist och såg att det var en bärfis, en pytteliten nymf. Men i kamerans album såg jag också en bild av den kvilt jag har påbörjat och det blev ett m