Fortsätt till huvudinnehåll

Montera på canvas

Jag beskrev nyligen i en Facebook-grupp hur jag monterar kviltar på uppspänd canvasduk och då tänkte jag att det skulle vara ett bra tips att skriva om här också.

"Mothers V" av Vera Holmgren monterad på Deep Edge Canvas

Kviltar i format upp till ca 40 x 40 cm brukar jag ofta montera på sk Deep Edge Canvas som jag köper färdig på Panduro. Duken är spänd på en 4 cm bred ram och grundmålad. Jag har vid något tillfälle köpt från Clas Olsson men jag föredrar den som Panduro säljer. Ofta stryker jag två lager svart akryl på kanten och in mot mitten av duken.

Kvilten med topp, vadd och baksida avslutar jag med en enkel raksöm eller fållsöm.

Avslutning med fållsöm
Sedan tar jag ett stycke hobbyfilt och skär till den några millimeter mindre än själva kvilten. Jag tråcklar försiktigt fast filten med långa stygn mot kviltens bakstycke, slutligen stryker jag Golden Medium (eller Liquitex Medium) på canvasduken men är noga med att hålla mig en knapp centimeter innanför kanterna. Jag brukar använda ett gammalt kreditkort att breda ut med så att jag får ett jämt lager. Sedan för jag försiktigt med händerna fast kvilten med filtsidan mot canvasduken och så lägger jag det hela med framsidan ner mot ett plant underlag och lägger några tunga böcker överst som håller det i press över natten. Att montera på detta sätt tycker jag är bra, en fördel är att det är lätt att pilla loss tråckelstygnen och lyfta bort kvilten om man inte vill ha den monterad.

På bilden visar jag kvilten i profil mot canvasramen.


Jag länkar detta till Off the Wall Friday och önskar alla en God Fortsättning på år 2020!

Populära inlägg i den här bloggen

Gör ett besök!

Jag har lagt upp ett ny hemsida  Veriquilt.com gör gärna ett besök! Det är ingen blogg men jag kommer att hålla den uppdaterad med lite bilder av vad jag gjort.

Nu har hösten stormat in

Som ni märker så har jag bytt layout på min blogg och det märkliga var att under arbetet fann jag en massa kommentarer till mina inlägg, kommentarer som jag aldrig hade sett. Det var ju både snopet och glädjande, snopet eftersom jag aldrig har svarat på frågor som ställts. Jag skall försöka att gå igenom inläggen och se om jag kan svara på några inlägg. Jag har skickat in en liten kvilt till SAQAs (Studio Art Quilt Associates) Trunk Show som kommer att pågå under två år. Inspiration till kvilten fick jag när jag deltog i facebookgruppen Dogma-boderier. Jag har sytt den i tre lager med hemvävt linnetyg som bakgrund, applicerat smala tunna remsor av tidningspapper för hand som jag sedan bestrukit med Matte Medium för hållbarheten. Handbroderat olika sorters stygn med handfärgad silketråd. Jag såg faktiskt att SAQA hade ett foto på kvilten i ett av sina veckobrev.  SAQA Trunk Show Min utställning GLÄDJE  går nu in på sin sista vecka. Jag har sett positiva inlägg och jag har också sålt så

När naturen härmar konsten

 Jag har fortsatt att testa min skärmaskin Cameo 4, den har många möjligheter. Det jag i första hand vill lära mig är att omvandla ett foto till en bild som går att skära som en schablon eller i tyg. Jag tog fram en bild på barnbarnen och lyckades skära ut men behöver göra lite finjusteringar.  Men det mesta av min tid upptas av att sy på ett nytt projekt av gula och gröna bitar som jag har liggande i mina lådor, helt improviserat. Kvilten kommer att mäta ungefär 50 cm x 70 cm färdig och skall kviltas med täta lodräta linjer, tändstickskviltning. En lustig sak inträffade häromdagen, jag satt ute och såg ett litet grått kryp på armstödet. Eftersom mobilen fanns inom räckhåll och jag inte såg vad det var för kryp tog jag fram mobilen och knäppte ett kort. Fantastiska färger och mönster! Jag hade aldrig sett krypet så jag tog fram appen iNaturalist och såg att det var en bärfis, en pytteliten nymf. Men i kamerans album såg jag också en bild av den kvilt jag har påbörjat och det blev ett m