Fortsätt till huvudinnehåll

Färgschema

Färgkarta med maskeringstejp 

Före jul tog jag en On Demand-kurs med Claire Benn "Exploring Fiber Reactive Dyes" eftersom jag kände att jag ville lära mig lite mer om färgning och tryck. Jag har tittat på sju timslånga videofilmer och nu håller jag på med några av övningarna. En övning som hon särskilt uppmanar till är att göra ett färgschema och jag känner mig riktigt stolt över att jag faktiskt har gjort det nu! Och i ärlighetens namn inte bara en gång utan två! Första färgkartan gjorde jag genom att skrapa ut färgen med ett plastkort. Då hände det att färg kom lite under maskeringstejpen och det blev lite extra kladd. Sedan tänkte jag att skall jag lära så får jag göra om, då blev det en färgkarta där jag strök ut färgen med penseln. Claire Benn använde roller men jag har bara en riktigt bra roller och var rädd att jag inte skulle få den riktigt ren när jag bytte färg. Pensel gick mycket bra! Det var mycket jobb eftersom jag behövde blanda till alla färgerna först med förtjockningsmedel, alginat. Sedan hällde jag varje färg i en flaska med pip och några har väldigt smal hals så det är ett kladdande. Men bortsett från arbetet var det mycket intressant att jämföra kulörerna, se vilken blandning t ex av gult/orange och olika blå färger som ger djupast grönt. Jag hade också köpt på mig några färger i brunt som var spännande att prova.

Monoprint, en övning

En dag blev jag akut i behov av spännande färger och kom ihåg att Bobby Britnell hade skrivit om Dyeing in a Jar i sin bok Stitched Textiles:Flowers. Man pressar ner så mycket sodapreparerat tyg som möjligt i en glasburk varvat med färgpulver. Sammanpressningen gör att färgen inte kommer åt överallt och har man då lagt i lite olika färger blir det häftig effekt. Jag varvade gult och rött och la slutligen i några korn blått.



Jag har gjort klart några fler småbilder 10 x 10 cm. Alla tre har bakgrund av handfärgat råsiden, tyvärr var detta sista bitarna jag har kvar i denna nyansen och nu är det svårt att få tag på råsiden.

Ett gammalt brev kopierat på silkefiber

En applikation i filéteknik

En liten virkad ruta
Jag länkar till Off the Wall Friday




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Gör ett besök!

Jag har lagt upp ett ny hemsida  Veriquilt.com gör gärna ett besök! Det är ingen blogg men jag kommer att hålla den uppdaterad med lite bilder av vad jag gjort.

Nu har hösten stormat in

Som ni märker så har jag bytt layout på min blogg och det märkliga var att under arbetet fann jag en massa kommentarer till mina inlägg, kommentarer som jag aldrig hade sett. Det var ju både snopet och glädjande, snopet eftersom jag aldrig har svarat på frågor som ställts. Jag skall försöka att gå igenom inläggen och se om jag kan svara på några inlägg. Jag har skickat in en liten kvilt till SAQAs (Studio Art Quilt Associates) Trunk Show som kommer att pågå under två år. Inspiration till kvilten fick jag när jag deltog i facebookgruppen Dogma-boderier. Jag har sytt den i tre lager med hemvävt linnetyg som bakgrund, applicerat smala tunna remsor av tidningspapper för hand som jag sedan bestrukit med Matte Medium för hållbarheten. Handbroderat olika sorters stygn med handfärgad silketråd. Jag såg faktiskt att SAQA hade ett foto på kvilten i ett av sina veckobrev.  SAQA Trunk Show Min utställning GLÄDJE  går nu in på sin sista vecka. Jag har sett positiva inlägg och jag har också sålt så

När naturen härmar konsten

 Jag har fortsatt att testa min skärmaskin Cameo 4, den har många möjligheter. Det jag i första hand vill lära mig är att omvandla ett foto till en bild som går att skära som en schablon eller i tyg. Jag tog fram en bild på barnbarnen och lyckades skära ut men behöver göra lite finjusteringar.  Men det mesta av min tid upptas av att sy på ett nytt projekt av gula och gröna bitar som jag har liggande i mina lådor, helt improviserat. Kvilten kommer att mäta ungefär 50 cm x 70 cm färdig och skall kviltas med täta lodräta linjer, tändstickskviltning. En lustig sak inträffade häromdagen, jag satt ute och såg ett litet grått kryp på armstödet. Eftersom mobilen fanns inom räckhåll och jag inte såg vad det var för kryp tog jag fram mobilen och knäppte ett kort. Fantastiska färger och mönster! Jag hade aldrig sett krypet så jag tog fram appen iNaturalist och såg att det var en bärfis, en pytteliten nymf. Men i kamerans album såg jag också en bild av den kvilt jag har påbörjat och det blev ett m